23 Ocak 2010 Cumartesi

Dijital müzik paylaşımı, Türkiye'de yasaklanıyor mu?

Önceki yazımda dijital müzik dünyasının son durumunu genel olarak aktarmaya çalışmıştım. Yazımı yayınladıktan birkaç gün sonra dünyada ve Türkiye'de konu ile ilgili olarak peşpeşe yeni gelişmeler ortaya çıkmaya başladı. Bu nedenle kısa bir güncelleme yapmak istedim.

Öncelikle IFPI geçen hafta içinde 2010 yılı raporunu yayınladı. Bu rapora göre 2009 yılında dijital satışlar, müzik endüstrisi toplam gelirlerinin dörtte birine ulaşsa da, 2004-2009 yılları arasında dünya müzik endüstrisi gelirleri %30 oranında azalmış. Raporda ifade edilen temel nokta; izinsiz dijital müzik paylaşımının önüne geçebilmek için bir kontrol ve ceza mekanizmasının gerekliliği. Son rapora buradan ulaşabilirsiniz.

Tam da bu dönemde; Türkiye'de de Fransa'da olduğu gibi ciddi cezaları içeren bir yasa değişikliği planlandığı şeklinde bu ve benzeri haberler, basında yer almaya başladı. Ve eşzamanlı olarak müzik yapımcılarının derneği olan MÜYAP Genel Sekreteri Ahmet Asena'nın konu hakkındaki uzun röportajı yayınlandı. Buradan erişebileceğiniz röportajda Asena, MÜYAP'ın Türkiye'de dijital müzik paylaşımı konusunda da bir hukuki altyapı değişikliği girişiminde bulunduğunu belirtmiş.

Dijital müzik sayesinde özellikle profesyonel olmayan müzik üreticilerinin veya doğrudan müzisyenlerin tanıtımlarını ne kadar başarılı (maliyetsiz) bir şekilde yapabildiğini biliyoruz. Telif hakkı konusunda oluşan ve izinsiz kullanım ile kopyalamayı caydırıcı yaklaşım; belki de orta vadede müzik endüstrisinin ekseninin güçlü müzik yapım şirketleri elinden, bağımsız ve dijital düşünebilen kişi veya firmalara kaymasını sağlayacak. Ücretsiz ve kolayca paylaşılabilen şarkı dosyaları sayesinde tanıtımını maliyetsizce yapacak bir amatör müzik grubu, geleceğin U2'su olabilecek mi hep birlikte göreceğiz. Sanırım müzik yapımcıları için uzun vadede daha büyük önem kazanacak gelir kalemi; şarkıların veya albümlerin doğrudan satışı değil, konserler gibi etkinlikler ile markalanmış özel ürünlerin satışı olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder