28 Şubat 2010 Pazar

E-kitap, Elektronik Ticaretin Yeni Lokomotifi Mi?

Apple’ın e-kitap okuma amacıyla kullanılabilecek yeni ürünü iPad’in duyurusunu yapmasının hemen öncesinde, kitap perakendecisi Barns&Noble da kendi e-kitap okuyucusunu piyasaya sürmüştü. Nintendo da ürünlerinin bu amaca uygun olarak kullanılabilmesi için geliştirmelere başladığını açıkladı. Böylece sektördeki rekabetin, Amazon’un Kindle’ı ile Sony firmasının e-kitap okuyucusu arasında geçmeyeceği anlaşıldı. Bu arada UBIT ve Bahçeşehir Üniversitesi ortak üretimi olan walkbook isimli ve tamamen yerli malı bir okuyucumuz olduğunu biliyor muydunuz?

E-kitap Konusundaki İstatistikler
Elektronik kitap olarak adlandırılan formatı içeren ve ‘kitapların dijital ortama aktarılması’ konusundaki çalışmalar; ilk olarak 1970’lerde açık format (open format) odağında Gutenberg Projesi ile başlamıştı. Medyanın bu konu ile ilgilenmesini sağlayan ise 2000 yılında Stephen King’in Riding The Bullet kitabını sadece e-kitap olarak okuyuculara sunması olmuştu.

Amazon’un hikayesini okuyanlar her şeyin internet üzerinden kitap satışı ile başladığını bilirler. Yine aynı sektörün gücünü bu kez dijital kitap satışı ile önemli bir kaynağa çeviren Amazon, 2007 yılında e-kitapların kolayca okunmasını sağlayacak taşınabilir bir okuyucu olan Kindle cihazını da piyasaya sürmüştü. Amazon şu anda toplam e-kitap pazarının %90’ını elinde tutuyor. Amerikan Yayınevleri Birliği (AAP) verilerine göre ABD e-kitap pazarı 2009 yılındaki 170 milyon dolar ciro ile toplam kitap pazarının yaklaşık %3.3’ünü oluşturuyor. Google’ın daha önce açıklandığı gibi yakın zaman içerisinde Google Books üzerinden e-kitap satışı işine girecek olması, sektörün ne kadar yüksek bir potansiyeli olduğunu da gözler önüne seriyor.

E-kitap Okuyucu Pazarı Nereye Gidiyor?
ABD’de 2009 yılında yapılan bir e-ticaret araştırmasında ankete katılanların %30’undan fazlası bir e-kitap okuyucu gördüğünü belirtmişti. Tüketici Elektroniği Birliği (CEA) de bu eğilimin hızlanacağını ve nedenle 2010 yılında toplam okuyucu satışlarının iki katına çıkacağını tahmin ediyor. Forrester verilerine göre ise 2009 yılında pazarın %60’ı Kindle tarafından domine edilirken Sony’nin okuyucusu %35’lik bir paya sahipti. Collins Stewart verilerine dayanan eMarketer raporuna göre 2008 yılında 240 bin olan Kindle satışının 2010 yılında 1,5 milyon dolayında gerçekleşmesi ön görülüyor.

Türkiye'deki E-kitap Sektörü
2009 yılı sonunda yapılan Ulusal Yayın Kongresi’de açıklanan rakamlara göre 2009 yılı sonunda yapılan Ulusal Yayın Kongresi’de açıklanan rakamlara göre Türkiye’de kitap sektörü 1,2 milyar dolar hacminde. Kitapların dijital ortama aktarılması ve buradan satışı konusunda ise sektörel veya yayınevi özelinde herhangi bir çalışmaya ulaşamadım. Amazon’un hala Kindle siparişi alamadığı ender ülkelerden olmamız bir yana Google Kitaplar üzerinden ulaşılabilen Türkçe içeriğin zayıf hacmi bile sektörde dijitalleşme konusunda alacağımız çok yol olduğunu (veya önemli bir fırsatın olduğunu) göstermiyor mu?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder