2 Mayıs 2010 Pazar

Türkiye'deki Yeni E-Ticaret Projeleri

2010 yılının Türkiye’deki e-ticaret yatırımlarının ciddi artış göstereceği bir yıl olacağına dair olumlu beklentiler, gerçeğe dönüşmeye başladı. Farklı kategorilerde birçok önemli firma bu yıl içerisinde elektronik ticaret sektörüne katılmaya başlıyor.

Yenilikçi iletişim kampanyaları ile farklılaşma yoluna giden Vestel, e-ticaret sitesini faaliyete geçirdi. Bu sayede dünyadaki rakiplerinden dijital vizyon olarak hiçbir eksiğinin olmadığını kanıtlayan Vestel’in marka gücü sayesinde Türkiye’de İnternet’ten alışverişe olan ilginin daha da yaygınlaşacağını değerlendirmek hiç de yanlış olmayacaktır.

Tekstil ürünleri konusunda Avrupa’nın önemli İnternet markalarından olan Halens'in Türkiye operasyonunu kısa süre içerisinde faaliyete geçirecek olması da çok önemli bir gelişme.

Son dönemin en gözde iş modellerinden olan özel alışveriş kulübü konseptinin en yeni temsilcisi Trendyol oldu. Yabancı yatırımcıların desteklediği bir girişim olması yanında bu kategorinin özellikle bayanların İnternet’ten alışverişi tecrübe etmesini sağlaması nedeniyle Trendyol’un sektöre yeni tüketicileri kazandırmak konusunda çok ciddi bir katma değer yaratacağını düşünüyorum. Benzer bir iş modelinde olan ve ürünler dışında hizmetlere dair de farklı özel kampanyaları listeleyen Avrupa'daki en önemli İnternet oyuncularindan City Deal da Şehir Fırsatı ismiyle Türkiye'de faaliyete başladı. Bu projenin özellikle bölgesel iş modeli eksikliğine ciddi bir tecrübe getireceğini görebiliriz.

Tüketici elektroniği sektöründe ise durum şimdilik net olmasa da gelişmeler sevindirici. Teknosa, Vatan Bilgisayar ve Bimeks için web siteleri neredeyse en büyük mağazaları haline gelmişken yabancı yatırımcılardan sadece Darty , İnternet üzerinden alışverişe imkan veriyor. Dixons ve Currys gibi önemli Internet markalarını da bünyesinde barındıran bir Avrupalı perakende grubuna ait Electro World ve Türkiye’deki ikinci mağazasını kısa süre önce Ankara’da açan, Amerika’nın en büyük tüketici elektroniği perakendecisi Best Buy; henüz İnternet üzerinden satış konusunda yatırıma başlamadılar. Elektronik ticaret konusundaki bu iki önemli dünya devinin de önümüzdeki dönemde İnternet konusuna yatırıma başlayarak sektörde çok ciddi bir tecrübe eksikliğini dolduracağına inanıyorum.

1 yorum:

  1. Halens, Türkiye'de Quelle'den aldığı bayrağı daha da ileri taşıyacak gibi gözüküyor. Çok iyi bir ekipleri var. Sektöre bu yıl girmeyi planlayan orta ve büyük ölçekli birçok firma pastanın da büyümesine ve e-ticaretle doğrudan/dolaylı entegre birçok kuruluşun da çeşitli uzmanlık seviyelerinde hizmet vermeye başlamasına neden olacak

    YanıtlaSil