10 Temmuz 2010 Cumartesi

Avrupa Ülkelerindeki Tüketicilerin E-ticaret Tercihlerini Merak Ediyor Musunuz?

IAB Europe tarafından yönetilen ve TNS ile Google’ın desteklediği; 25 Avrupa ülkesini kapsayan, 2010 yılı içinde gerçekleştirilen Tüketici Alışveriş Barometresi araştırmasından birkaç veriyi paylaşmak istedim. Bu araştırmanın tüm verilerine İnternet sitesinden erişilebiliyor.

Perakende kategorisinde yer alan ürünler için son 12 ay içerisinde İnternet’ten alışveriş yaptım diyenlerin oranı İngiltere’de %64, Polonya’da %50 ve Türkiye’de %17 olmuş.



Perakende kategorisindeki ürünler için son 12 ay içerisinde mağazadan alışveriş yapmadan önce İnternet’ten araştırma yaptım diyenlerin oranı ise Rusya’da %65, Polonya’da %54 ve Türkiye’de %59 olmuş.



Türkiye’de perakende kategorisindeki ürün grupları için İnternet’ten satın alma ve mağaza alışverişi öncesinde İnternet’ten araştırma yapma oranlarını aşağıdaki tabloda detaylı şekilde görebilirsiniz.



Bu çalışmanın hem sanal hem de fiziksel mağazaları olan Tuğla ve Tıklama (Bricks and Clicks) firmaları için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle de farklı ülkeler için tüketicilerin tercihleri üzerine pazar araştırmasına gereksinim duyan yatırımcıların çok işine yarayacaktır.

2 yorum:

  1. grafikler güzel fakat okunmak için çok küçük açılıyor... :(

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, aslında tüm veriler herkesin erişimine açık. İlk grafiği daha detaylı görmek için http://www.consumerbarometer.com/?country=at&country=be&country=cz&country=dk&country=eg&country=fi&country=fr&country=de&country=gr&country=hu&country=ie&country=il&country=it&country=nl&country=no&country=pl&country=pt&country=ru&country=za&country=es&country=se&country=ch&country=tr&country=ae&country=uk&agerange=All&gender=All&intensity=All&vertical=Retail&question=1&submitted=1&getGraph1=Show+Graph&show_opts=&colourcoded=&colourcoded=&colourcoded=&colourcoded=&grouped=&grouped=&grouped=&grouped=&title=&graph-type=bvg&chart-markers=on&legend-in-image=on&colour-scheme=colour, ikincisini görmek için http://www.consumerbarometer.com/?country=at&country=be&country=cz&country=dk&country=eg&country=fi&country=fr&country=de&country=gr&country=hu&country=ie&country=il&country=it&country=nl&country=no&country=pl&country=pt&country=ru&country=za&country=es&country=se&country=ch&country=tr&country=ae&country=uk&agerange=All&gender=All&intensity=All&vertical=Retail&question=11&submitted=1&getGraph1=Update+Graph&show_opts=&colourcoded=product&grouped=country&title=&graph-type=bvg&chart-markers=on&legend-in-image=on&colour-scheme=colour ve Türkiye verilerini içeren grafik için http://www.consumerbarometer.com/?country=tr&agerange=All&gender=All&intensity=All&vertical=Retail-Personal-appliances&vertical=Retail-Domestic-appliances&vertical=Retail-Books&vertical=Retail-Clothing---accessories&vertical=Retail-CDs-DVDs&vertical=Retail-Toys&vertical=Retail-Footware&vertical=Retail-Gifts--flowers--greetings&vertical=Retail-DIY--Tools--Garden-Equipment&vertical=Retail-Home-Furnishings-Furniture&vertical=Retail-Home-and-household-goods&vertical=Retail-Sport-equipment&question=1&question=11&submitted=1&getGraph1=Update+Graph&show_opts=&colourcoded=product&grouped=question&title=&graph-type=bvg&chart-markers=on&legend-in-image=on&colour-scheme=colour sayfalarını ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.

    YanıtlaSil