30 Ocak 2011 Pazar

eTOHUM Girişimcilik Zirvesi'ne Katılmayarak Neler Kaçırdınız?

2011 yılında eTOHUM fonu tarafından desteklenecek 15 girişimin açıklandığı, Girişimcilik Zirvesi sayesinde sektördeki birçok kişi ile görüşme olanağı bulduk. Aynı zamanda Türkiye’deki üç önemli girişimcilik hikayesine sahip firmanın (Index Bilgisayar, Simit Sarayı ve Logo) kurucularının hikayelerini de ilk ağızdan dinledik. Konuşmalardan aldığım notları kısaca paylaşmak istedim.

Grupanya, kurucularından Baran Dilber’in ifade ettiğine göre faaliyette olduğu 10 aylık dönem içinde 600 bin üye toplayıp 431 bin tekil kişiye 800 ayrı fırsat satmış; cirosu da 35 milyon TL’ye erişmiş.

Bilişim konusunda Türkiye’deki en büyük firmalardan olan Index Bilgisayar’ın 2010 yılı cirosu 1,2 milyar dolar dolayında iken 4 bin dolar sermaye ile kurulduğu 1989 yılı cirosu sadece 900 bin usd imiş.

Anneysen.com 1 yılda 30 bin anne üyeye ulaşırken, Hangiüniversite.com 3 ay içerisinde 100 bin üniversite öğrencisi üyeye ulaşmış. Pabbuc.com 50 marka ve 25 bin çift ayakkabılık stok hacmine ulaşmış, Balerin.com ise yakın bir tarihte Emre Kurttepeli’den yatırım almış.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 3,5 milyon Küçük ve Orta Ölçekli İşletme (KOBİ) bulunuyormuş. KOBİ tanımı 250 çalışan ve yıllık 25 milyon TL ciro altında kalan tüm firmaları kapsıyor. Bu firmaların %95’inden fazlası küçük ölçekli (5'ten az çalışan adedi ve yıllık 1 milyon TL'den az ciro) imiş. KOSGEB, artık bilişim sektöründeki firmalar için de başvuruları Online yapılabilen destek programları, fonları sunuyormuş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder